expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Мусака

Мусака! Царицата на българската кухня! Едно от най-обичаните и най-често приготвяните ястия. Мусаката е абсолютният любимец както на всеки българин, така и на чужденците.
Ако се притеснявате какво да сготвите на гостите от чужбина, можете да заложите на мусаката. Чуждестранните гости едва ли ще харесат таратора и едва ли ще съберат сили да пробват печените чушки с доматен сос, но мусаката задължително ще спечели доверието им, ще си оближат пръстите и ще искат порция допълнително. Рецептите за мусака нямат много вариации, вариантите са основно в приготвянето на заливката. Предложената тук рецепта за мусака е класическа, лесна и подходяща и за по-неопитните готвачи.

Мусака
Мусака

Необходимите продукти за мусака:
1. 500 грама кайма (най-добре смес)
2. 1 кг картофи
3. 2 големи глави лук
4. 3 средно големи домата / ½ буркан
5. 1 кофичка кисело мляко
6. 2 яйца
7. 100 грама кашкавал
8. 5 супени лъжици брашно
9. 1 кафена чаша олио
10. супена лъжица червен пипер, ½ чаена лъжица черен пипер, 1 чаена лъжица чубрица

Необходимо време за приготвяне:

  • 30 минути подготовка
  • 60 минути за печене

Мусака
Мусака

Рецептата за мусака в три стъпки:
1. Загрявате мазнината в дълбок тиган или тенджера. В загрятата мазнина задушете измитият, изчистен и нарязан на дребно лук, докато омекне. Добавяте нарязаните на дребно половината домати и каймата, черният пипер и чубрицата, както и една чаена лъжица сол. Може да ползвате кайма, каквато имате под ръка, но най-вкусната мусаката става с кайма смес – 50% свинско и 50 % телешко месо.

2. След като водата от доматите изври добавяте червения пипер. Измивате, почиствате, обелвате и нарязвате на дребни кубчета картофите и ги прибавяте към месото. Намазнявате тавичка на дъното на която поставяте другата половина от доматите и върху тях изсипвате сместа за мусака. Добавяте една непълна чаена чаша гореща вода и поставяте в предварително загрята на 200 градуса фурна. Печете до докато водата изври, а картофите станат златисти.

3. Идва моментът за приготвяне на заливката за мусаката. Тя става лесно и много бързо. Разбърквате киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане добавяте и брашното, до получаване на гладка смес. Накрая добавяте и настъргания на дребно кашкавал. Заливате мусаката и печете докато порозовее.

Преди сервиране може да поръсите всяко парче мусака преди сервиране с дребно нарязан магданоз.

Мусака
Мусака

Рецептата за мусака е изпълнена!





No comments:

Post a Comment