expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Пълнени чушки с кайма и ориз

Пълнените чушки с кайма и ориз се числят към типичните представители на българската национална кухня, а рецептата за пълнени чушки с месо присъства в различни варианти във всяка българска кухня. Подобно на рецептата за мусака например, рецептата за пълнени чушки с кайма и ориз спада към рецептите към които прибягваме, когато искаме да приготвим засищащо основно ястие, което да е вкусно, а същевременно непретенциозно и любимо.
Вариантът на рецепта за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз на Супичка е с включен сос, който не е задължителен, но чудесно допълва ястието и го прави още по-вкусно.

Пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз
Пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз
Необходимите продукти за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз:

1. 500 грама кайма 
2. 1 кафена чаша ориз 
3. ½ чаена чаша олио 
4. 2 глави лук 
5. 3 домата 
6. 12 броя чушки 
7. 1 чаена лъжица червен пипер 
8. ½ връзка магданоз
9. ½ чаена лъжица черен пипер


За соса: 
1. 1 чаена чаша кисело мляко 
2. 2 супени лъжици брашно 
3. 10. 2 яйца 

Необходимо време за приготвяне: 
  • 30 минути подготовка 
  • 60 минути печене
Пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз

Рецептата за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз в три стъпки: 

1. Първата стъпка от рецептата за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз е подготовката на продуктите. Измивате и почиствате чушките от семето, нарязвате лука на ситно, измивате и отцеждате ориза. Каква кайма ще изберете зависи от вашите предпочитания, може да е свинска, телешка или пък смес.

В дълбок тиган или тенджера изсипвате ⅔ от олиото и след като се сгорещи добавяте лука, а след малко и ориза и запържвате за 3-4 минути, докато ориза стане стъклен. Добавяте червения пипер и 2 настъргани домата, както и 1 кафена чаша вода. След като ориза поеме течността, добавяте и каймата, като старателно разбърквате, за да не стане каймата на бучки. Добавяте черния пипер, 1 чаена лъжица сол и нарязания на ситно магданоз, разбърквате и сваляте сместа от котлона. 

2. Пълните чушките със сместа, като запушвате всяка чушка с резен домат и ги нареждате в тава. Добавяте 1 чаена чаша вода и ги слагате да се пекат в предварително загрята 200 градуса фурна. Печете за около час, докато чушките придобият кафеникав загар. 

3. За приготвянето на соса за пълнените чушки / пиперки с месо разбивате яйцата и киселото мляко. В сух сгорещен тиган изсипвате брашното и като разбърквате с дървена лъжица го запичате за 2-3 минути докато стане леко розово. Сваляте тигана от котлона и към препеченото брашно добавяте няколко лъжици от соса на ястието, разбърквате добре и добавяте и сместа от разбитите яйца и кисело мляко. Разбърквате до получаване на хомогенна смес.


Пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз
Пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз

Рецептата за пълнени чушки / пиперки с кайма и ориз е изпълена.

Пълнените зеленчуци са характерни не само за българската кухня, а и за кухнята на Балканите като цяло. Дали ще бъдат постни рецепти, или пък зеленчуците ще бъдат пълнени и с месо, като в рецептата за пълнени чушки с месо, пълнените зеленцучи са от най-обичаните ястия. Дали ще бъдат пълнените патладжани в рецептата за имамбаялдъ, или пък сухите пълнени чушки с боб, които са задължителни за Бъдни вечер, или пък постния вариант за пълнените чушки с месо - постните пълнени чушки с ориз, няма да сбъркате ако искате да приготвите нещо подходящо за българския вкус.


ДОБЪР АПЕТИТ!







No comments:

Post a Comment